ANTRENAMENTUL PERSONAL
În ultima perioadă se vehiculează tot mai des ideea de „antrenament privat”, fie că vorbim de sport de performanță, fie că vorbim de sport ca activitate de întreținere corporală, iar în industria fitness-ului apar din ce în ce mai mulți antrenori personali.
Este acesta un moft?
Este o fiță a unora?
Sau este o necesitate a sportivilor de performanță / a persoanelor practicante de activitate fizică în mod constant și care, ajunși la un anumit nivel, își doresc mai mult în plan sportiv sau în plan personal?
Să facem un calcul, bazat pe operațiuni de matematică simplă!
O ședință de antrenament de grup durează în cele mai multe cazuri 90 de minute, în marea majoritate a sporturilor individuale.
La o grupă de 10 sportivi, scăzând partea de încălzire (cca 20 minute) și revenirea după efort (aproximativ 10 minute), mai rămân timp de lucru efectiv 60 minute!
Asta înseamnă că un antrenor are la dispoziție efectiv un interval de timp de 5-6 minute în care să ofere explicații tehnico-tactice fiecărui sportiv în parte.

Dacă grupul este mai numeros (15-20 sportivi), timpul se poate reduce la 2-3 minute efectiv de lucru antrenor-elev. Să analizăm ce se întamplă în cazul unui antrenament privat, cât timp de lucru are la dispoziție un antrenor cu sportivul aflat în pregătire!
La o ședință de antrenament de 60 minute, aproximativ 10-15 minute reprezintă încălzirea și 5-10 minute revenirea după efort la finalul antrenamentului.
Rămân efectiv circa 40 de minute timp de lucru intens, 1 VS 1, în care antrenorul/instructorul:
poate observa cu maximă atenție greșelile în execuția tehnicilor;
poate corecta procedeele însușite greșit în faza de inițiere;
poate optimiza atuurile native ale sportivului;
poate îmbunătăți capacitatea de efort cardio-vascular;
îl poate ajuta pe sportiv să-și îmbunătățească atenția și concentrarea pe obiectiv!
Un antrenor cu experiență poate adapta și individualiza antrenamentul în funcție de profilul psihosomatic, precum și de bagajul genetic al sportivului, poate dezvolta acele puncte vulnerabile și le poate perfecționa pe cele stăpânite deja la un nivel foarte bun.
La un calcul simplu, putem constata cu ușurință că, un antrenament 1 VS 1 înseamnă cu o ușoară aproximație 7-8 antrenamente efectuate într-un grup (de cele mai multe ori eterogen) de 10 sportivi.
Plecând de la considerentele expuse mai sus, rezultatele obținute în urma a 10 ședințe de antrenament privat reprezintă echivalentul a unui număr de aproximativ 60-80 antrenamente de grup.
Cu alte cuvinte, antrenamentul privat reprezintă o abordare profesionistă a procesului de instruire în antrenamentul sportiv, fiind o etapă absolut necesară la un moment dat pentru cei care își doresc să evolueze.
Așadar, NU EZITAȚI !
Un antrenor vă poate dirija pașii către obiectivul urmărit, atâta timp cât are un feed-back pozitiv din partea Dvs !