FUNCTIONAL TRAINING (ANTRENAMENTE FUNCȚIONALE)
Conceptul de antrenament funcțional este foarte vechi și denumește un ansamblu complex de exerciții fizice, gândite să lucreze musculatura corpului ca un tot unitar.
Este modul ideal de a îmbunătăți calitățile motrice de bază, respectiv: viteză, îndemânare, rezistență, forță (prescurtat V.I.R.F. de la inițialele cuvintelor), putând fi considerat o reinterpretare a metodelor de antrenament tradiţionale.
Accentul se pune pe exerciţiile care implică greutatea corpului sau anumite accesorii specifice, cum ar fi: benzi de rezistență, TRX (corzi suspendate), kettlebells (gantere cu mâner), mingi medicinale, mingi pilates, cutii plyometrice, scărițe de coordonare, frânghii crossfit, bare de tracțiuni etc.
Dacă ești gata pentru o nouă provocare, poți integra acest tip de antrenament în rutina ta zilnică.


TRX suspension training
Reprezintă un concept relativ nou de antrenament, simplu și eficient, destinat tuturor categoriilor de persoane, deoarece se poate controla nivelul de dificultate al exerciților.
Este un atrenament perfect, atât pentru o persoană cu activitate fizică redusă, cât și pentru un program de fitness intensiv.
Spre deosebire de antrenamentele standard cu aparate care solicită o singură grupă musculară, antrenamentul TRX permite utilizarea unei game mai variate de mișcări, ceea ce angrenează mai multe grupe musculare simultan.
H.I.I.T. (High Intensity Interval Training – antrenament pe intervale de intensitate)
High Intensity Interval Training este un antrenament cardio care se bazează pe serii de exerciții foarte intense, efectuate în seturi scurte de câteva zeci de secunde cu pauză între ele.
De obicei, acest tip de exerciții se execută doar cu greutatea corpului, însă pot fi utilizate și anumite echipamente specifice, cum ar fi: corzi pentru sărituri, scărițe pentru coordonare, frânghii etc.
Ca o trăsătura caracteristică a acestei metode de lucru, organismul continuă să consume energie la un nivel foarte ridicat și după încetarea activității fizice și revenirea la faza de homeostazie a corpului, în acest fel crescând eficient și randamentul în antrenamente.


- Stretching
Exercițiile de stretching sunt mișcări naturale, constând în elongația tendoanelor, ligamentelor și musculaturii, cu multiple beneficii pentru practicanți, cum ar fi:
– Creșterea gradului de flexibilitate și coordonare neuro-musculară;
– Reducerea senzației de oboseală și febră musculară după antrenamente;
– Îmbunătățirea sănătății articulațiilor;
– Efect profilactic privind accidentările în antrenamentul sportiv;
– Îmbunătățirea circulației sângelui;
– Îmbunătățirea performanțelor sportive.
Acest tip de mișcări sunt recomandate atât sportivilor de (mare) performanță, cât și celor care doresc îmbunătățirea stării de sănătate prin practicarea exercițiilor fizice în mod regulat.